Stejně tak jako lov,
myslivost a kynologie patří k lesu i včelařství. V Lesních chalupách
se včelařilo odnepaměti. Na přelomu 19. a 20. století, kdy vznikaly
různé spolky (tedy i včelařské) byl založen Spolek včelařů v Rožmitále
(roku 1899). V té době žil v sousední chalupě nějaký pan Pour. Hajný
a včelař, který později již jako starý děda přivedl mého otce
k této krásné profesi. ,,Včeličky“ jak jim táta vždycky říkával,
přinášejí lidem nejen užitek, ale jsou i nevyčerpatelným zdrojem
životního optimismu.
Ten kdo pochopí zákonitosti života včel, pochopí
mnohé. Čas plyne a
dnes již ve včelíně hospodařím sám. Je to krásná a voňavá práce,
která však vyžaduje mnoho znalostí a zkušeností. A proto se zde
nebudu o tomto oboru rozepisovat. Snad jen jediné. Tak jako dnes již
většina lidí zapomněla jak chutná čerstvě nadojené mléko, nebo
brambory pečené
v popelu,
málokdo ví jakou lahůdkou (především pro děti) je ještě teplý
čerstvě vykrojený plást plný medu a pylu. To co nám dnes nabízí sít
supermarketů pod označením včelí med, má s tímto vzácným produktem
jen málo společného. Pokud chcete mít jistotu, že na Vašem stole
máte skutečně pravý český včelí med, nakupujte přímo u včelařů.
|
|
|
|
Včelí dílo zakladené matkou je v horní části zanášeno medem. |
|
|
Zavíčkovaný plást „zralého“ medu. |
|
|
Dostatek včelího
plodu je zárukou silného včelstva. Vpravo je tzv. trubčina. |
|
|
Typický letní plást. V horní části je
zavíčkovaný med, dole již částečně
vyběhlý plod. |
Pyl (včelí chleba) je
nezbytnou složkou potravy včel.
|
|
|
Plást
plný tmavého lesního medu. |
|
|
Z tohoto útvaru, nazývaného matečník se vylíhne nová
včelí matka. |
|
|
Včelí matky jsou barevně značeny. Pro každý rok je
určena jiná barva. |
|
|
|
|
S příchodem jara a rozkvětem prvních jarních květů,
především pak vrby jívy začíná rychlý
rozvoj včelstva. |
|
|
|
Do rozkvětu řepky a ovocných stromů musí být již včely
v plné síle. |
|
|
Hlavní činností včelaře v tomto období je především
příprava rámečků z lipového dřeva, do kterých se
zatavuje voskový plát zvaný mezistěna. Tyto pak slouží
k rozšiřování včelstva a výstavbě nového včelího díla. |
|
|
Rojení, i když se jej snažíme minimalizovat, je
přirozený projev včel. Již od pradávna se takto včelstva
sama rozdělují a tím i rozmnožují. Dnešní včelař si však
spíše cíleně vytváří tzv. oddělky od silných včelstev,
aby tak získal včelstva nová. Ale ani silný roj není k
,,zahození“.
V minulém
století se říkalo, že májový roj má cenu fůry sena.
Včelí matka při rojení vylučuje feromon, který včely
silně přitahuje. Označenou matku lze na sedícím roji
snadno najít a pak jí jen stačí sebrat do dlaně, zatřást
stromem a včely se ochotně usadí na ruce, kde cítí svůj
rod. Silný roj je však dost těžký, a tak je samozřejmě
lepší i praktičtější sbírat roje do tzv. rojáčku. |
|
|
Šípková růže svým rozkvětem signalizuje začátek druhé
snůšky. V tomto období, pokud je příznivé počasí, začíná
medovat les. |
|
Rozsáhlé lesy s četnými mokřady, pasekami a lesními
loukami nabízí včelám celé léto rozmanitou skladbu
potravních zdrojů. |
|
|
|
Veškeré včelařské vybavení, tak aby byla zachována
kvalita medu by mělo být pouze z nerezu a
potravinářského plastu. |
|
|
Každý včelař Vám může vřele doporučit. Bylinkový čaj
s citrónem, lžičkou medu a chléb s máslem
a medem je ta nejskvělejší snídaně na světě. |
|
|
Kvalita a hodnocení včelího medu
Včelí med je v každé oblasti velmi specifický. Jeho
složení závisí na rostlinném biotopu dané lokality. Je
to ovšem vždy čistý přírodní produkt bez jakýchkoli
přísad. Žádný včelař nemá potřebu ani možnosti jej
jakkoliv pozměňovat. Bohužel v potravinářském průmyslu
je tomu jinak. Barva pravého včelího medu je od světle
žluté, přes zlatavou, tmavě hnědou, někdy až temně
zelenou. Květové a smíšené medy bývají světlejší,
medovicové naopak tmavší. Je-li příznivý rok má včelař
vždy k dispozici několik typů medu. Známkou vysoké
kvality pravého včelího medu je jeho postupná
krystalizace. U květových medů probíhá rychleji u
medovicových může trvat půl roku i déle. Květový med
bývá pak téměř bílý, medovicový, žlutý až okrový.
Zahřátím ve vodní lázni max. 40-50°C
teplé, znovu získá každý med původní konzistenci.
Rozhodně není dobré rozhřívat med v mikrovlnce nebo
v troubě. Pokud med zkrystalizuje a ztuhne ve sklenici
jako monolit, je to 100%
včelí med. Velmi často však v obchodech vidíte med,
který jakoby začínal krystalizovat, a tak v poměrně
tmavém medu plavou hrudky medu zkrystalizovaného. Co to
znamená? Můžete si být naprosto jisti, že právě pouze
tyto hrudy jsou včelí med a ta ostatní hmota ve sklenici
je jen sirup, barvivo a esence. Tak jak se od jara do
pozdního léta mění skladba právě kvetoucích rostlin,
mění se i složení včelami přinášeného medu. V naší
oblasti rozlišujeme med v těchto třech podobách. |
|
Květový med:
Obsahuje především nektar z řepky a ovocných stromů,
částečně také z lučních bylin. Obsah vody vázané medem
je 19-20%. El. vodivost 5-6mS |
|
Smíšený med:
Jeho základem jsou lesní a luční byliny a keře. U nás
především maliník, vrbovka, tužebník jilmový, kyprej a
pámelník. Obsahuje rovněž nektar z lipového květu a
často i medovici z listů javoru a dubu. Obsah vody
vázané medem je do 18%.
El. vodivost 6-8mS. Tento med včely sbírají v období
plného léta. To znamená v době, když už je vytočen med
první, tzv. květový. Podle mého názoru právě smíšený med
je tím nejkvalitnějším medem. Krystalizuje dříve než-li
med medovicový, ale čas krystalizace rozhodně není
kritériem kvality. S ohledem na to, že právě v tomto
čase kvete mnoho bylin, keřů a medovicí oplývá mnoho
stromů, je tento med druhově nejrozmanitější. V laické
veřejnosti je však tento med často opomíjen. Panuje
totiž představa, že slovo „smíšený“ znamená to, že
včelař tento med sám míchá a upravuje. Opak je pravdou.
Tento velmi kvalitní med včely samy již v úle namíchají
z těch rostlin, které právě kvetou a medují v období
měsíce června. |
|
Medovicový med:
Je vytvářen z medovice listnatých i jehličnatých stromů,
často s příměsí vřesového medu. Obsah vody vázané medem
je 14-16%. El. vodivost nad 8mS. |
|
|
|
Pár slov k ceně medu
Med je produktem včely medonosné (apis mellifera). Než
se však ke spotřebiteli dostane na stůl v praktickém
skleněném obalu, vyžaduje to od včelaře spoustu práce a
nemalé náklady na zdravý rozvoj včelstev. Nemá smysl,
abych zde vyjmenovával operace, které včelař od jara do
podzimu musí podniknout, aby produktivita jeho včelstev
byla úspěšná. Ale je toho dost. Druhým aspektem jsou
investice, které dnes moderní včelař musí vynaložit, aby
jeho technologie byla na dobré hygienicko-potravinářské
úrovni. Každá práce musí být nějakých způsobem oceněna.
I když u včelařů jde spíš o to, že bez lásky k této
zajímavé profesi by to asi vůbec nešlo. Cena medu se
vždy a to prokazatelně minimálně už od dob První
republiky, rovnala vždy ceně másla. To znamená, že cena
1kg pravého včelího medu by měla být shodná s cenou 1kg
pravého českého másla. Srovnání si udělejte sami a
věřte, že hodinová mzda včelaře je i tak dost nízká,
neboť s cenou másla a prakticky všech potravin roste i
cena cukru. Zvláště dnes kdy české cukrovarnictví téměř
zahynulo. Řepný cukr je totiž to, na čem včelař svá
včelstva zimuje. Zásoby cukerného sirupu dodané včelařem
a včelami uložené v srpnu, včely spotřebovávají od srpna
do dubna. Zbytek roku se živí medem a pouze přebytek
této vzácné suroviny si smí od nich včelař vzít. Berte
toto všechno v úvahu a až příště pojedete ke svému
včelaři pro med, podívejte se na jeho ruce. Jsou to ruce
upracované a ten člověk, pokud se věnuje jen této práci,
rozhodně nepatří mezi lidi výrazně bohaté. |
|
|
|
I když med konzumujeme celoročně, jeho blahodárné účinky
oceníme především v zimním období.
A nejen to. Pravé české Vánoce se přece neobejdou bez
medových perníčků. |
|
|
No a co může více zahřát a pohladit na duši, než silný
grog s medem a český medovník.
Ať již tradiční ,,zasněžený“ nebo s krustou z vlašských
ořechů a karamelu. |
|
|
|
|
|
|
|